פסקי דין והלכות

פסקי דין והלכות
להלן יובאו חלק מפסקי דין שהמשרד ייצג בהם:
בית המשפט העליון ביטל פסק דין של בית המשפט המחוזי והחזיר התיק לשמיעה מראשיתו -
בית המשפט העליון ביטל פסק דין של בית המשפט המחוזי והחזיר התיק לשמיעה מראשיתו לאחר שקיבל את טענת המערערים וקבע כי לא ניתנה לצדדים הזדמנות לשטוח טענותיהם ולהביא מלוא ראיותיהם בחזית החדשה שהוצבה על ידי בית המשפט. ראה לעניין זה:
ע"א 4880/15, 5339/15 מזרחי, בצון נ' בש.
דחיית תביעה לאור הקביעה שאין להטיל על הנתבעת אחריות לנזקי התובעת -
בית משפט השלום בחדרה דחה תביעה של מפעיל בריכה שהוגשה כנגד טמבור לאחר שקבע כי הוכח שאין לנתבעת אחריות לנזקים שהתגלו בבריכת התובע; כי לא נפל פגם כלשהו בחומרים המיוצרים על הנתבעת ואשר סופקו על ידה, וכי טמבור התייחסה כראוי לתלונת התובע ודחתה את תלונתו לאחר בדיקות שנערכו על ידה. ראה לעניין זה:
ת.א. 4858-11-12 חסדיה נ' טמבור ואח'.
קבלת התנגדות לבקשה לקיום צוואה נוטריונית -
בית משפט השלום בירושלים דחה בקשה למתן צו קיום צוואה וקיבל התנגדות שהגיש הידוע בציבור של המנוחה, לאחר שקבע כי המנוחה לא הייתה צלולה בתקופה שקדמה לחתימת הצוואה;
הנוטריון לא הקפיד להצטייד בתעודה רפואית אודות מסוגלותה לחתום על צוואה ביום עריכת הצוואה, למרות שהיה מודע לצורך בתעודה כזו.
מצבה הרפואי והנפשי של המנוחה ותלותה בזולת הפכה אותה לנתונה ללחצים.
נסיבות עריכת הצוואה מעוררות תמיהות ומגלות שהתובעת, הזוכה על פי הצוואה נטלה חלק בעריכתה. ראה לעניין זה:
הפרה יסודית של זיכרון דברים וניהול מו"מ בחוסר תום לב -
בית משפט השלום בחיפה דחה תביעת בעלי נכס שתבעו שוכרים פוטנציאליים אשר ניהלו עימם מו"מ לקראת חתימה על חוזה שכירות (שלא נחתם בסופו של דבר) לאחר שקבע כי בעלי הנכס הפרו את זיכרון הדברים שנחתם בין הצדדים וניהלו עם השוכרים הפוטנציאליים מו"מ בחוסר תום לב. ראה לעניין זה:
ע"א 16702-02-15 אלמוג ואח' נ' רוברמן ואח'.
תביעה למפקחת על הבתים המשותפים המחייבת בעלי דירה לבצע שיפוץ בדירתם -
המפקחת על הבתים המשותפים קיבלה תביעה של בעלי דירה אשר דירתם ניזוקה בשל כשלים במרפסת שכניהם (הנתבעים), אשר גרמו לחדירת רטיבות ולנזקים. המפקחת הורתה לנתבעים לבצע תיקון בדירתם בהתאם לחוות דעת מומחה שהוגשה על ידי התובעים, ולשלם לתובעים את עלות תיקון הנזקים. ראה לעניין זה:
סילוק תביעה על הסף בשל השתק פלוגתא -
(שלום עכו) בית המשפט סילק תביעה על הסף בשל השתק פלוגתא וקבע כי הסוגיות שהועלו במסגרת התביעה נידונו והוכרעו במסגרת תביעה אחרת, הן באמצעות קביעת ממצאים עובדתיים והן בהכרעה בשאלות המשפטיות העולות מממצאים אלה. בית המשפט קבע עוד כי אף שצד לתביעה דנן, לא היה צד לתביעה האחרת, הקודמת, הרי שהכלל בדבר השתק פלוגתא תקף גם לגביו, שכן עילת התביעה כנגדו היא ערבות שניתנה על ידו לשיפוי הנתבעים. מאחר שבית המשפט קבע כי הנתבעים מושתקים מלתבוע בשנית את החברה, הרי שהם מושתקים, וביתר שאת, לתבוע את הערב להתחייבויותיה. ראה לעניין זה:
ת"א 10709-07-09 טמבור בע"מ נ' משלב ואח'.
תביעת פינוי בגין הפקעה שבוצעה ע"י רשות מקומית (שלום ראשון לציון) -
בהתאם לתב"ע שקיבלה תוקף, בוצעה הפקעה של חלק מהמבנה בו (נטען כי) התגורר הנתבעים. העירייה פירסמה הודעות לפי סע' 5, 7, ו- 19 לפקודת הקרקעות (רכישת לצרכי ציבור) 1943 ותבעה פינוי של המבנה, והעברת החזקה בו לידיה. בית המשפט קיבל התביעה, הורה על פינוי הנתבעים וקבע:
1. אין מקום להתיר, במסגרת כתב הגנה מפני תביעת פינוי, העלאת טענות לגבי תקפות התב"ע ו/או בנוגע להפקעה שבוצעה מכוח התוכנית.
2. מאחר שהשטח המופקע עבר לבעלות העירייה, בהתאם לסע' 19 לפקודה, אין טענת הבעלות מהווה הגנה מפני התביעה.
3. הנתבעים אינם יכולים להסתמך על סע' 11 לפקודה לאור העובדה שלא העלו באף שלב דרישה מהעירייה להפקיע את כל המבנה.
4. הזכות לקבלת החזקה במבנה אינה מותנית בתשלום פיצויים בגין הפינוי, בין היתר לאור העובדה שהנתבעים הגישו תביעת פיצויים נפרדת.
5. בעת פרסום ההודעה, לא התגוררו הנתבעים בבית, למעט האם שנפטרה טרם מתן פסק הדין, ולפיכך, ומאחר שהנתבעים לא הרימו הנטל המוטל עליהם להוכיח אחרת, נדחתה טענתם בנוגע לדיור חלוף בהתאם לסע' 194 לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה - 1965.
6. הזכות לדיור חלוף לא עוברת בירושה, ולכן גם אם האם (שנפטרה במהלך התביעה) הייתה זכאית לזכות זו – ילדיה - הנתבעים האחרים - אינם זכאים לכך.
ראה לעניין זה:
ת"א 1948/07 הועדה המקומית לתכנון ובניה חולון ואח' נ' בידאני ואח'.
פסיקת פיצויים על דרך האומדנא מקום בו לא ניתן לחשב במדויק את הנזק שנגרם לנפגע (שלום חיפה) -
בית המשפט פסק פיצויים לנפגע בגין הפרת הסכם על דרך האומדנא לאחר שהנפגע הוכיח כי נגרם לו נזק ולאחר שהובאו בפניו הנתונים הרלוונטיים שניתן באופן סביר להביאם על מנת להוכיח את גובה הנזק שנגרם. באותו פסק דין דחה בית המשפט את ההודעה לצד שלישי לאחר שקבע כי הנתבעת לא קיימה את חובותיה על פי דין ולפיכך עליה לשאת לבדה באחריות לנזק שגרמה. ראה לעניין זה:
ת"א 21442-05 שרש ערכות נוודים בע"מ נ' עגם מפעלי מתכת בע"מ נ' טמבור בע"מ.
הארכת מועד להגשת ערעור (מחוזי חיפה) -
בית המשפט נעתר לבקשה להארכת מועד להגשת ערעור, למרות שהמבקשות לא הצביעו על טעם מיוחד לכך, לאחר ששקל את מאזן הנוחות וקבע כי הנזק שייגרם למבקשות אם לא יוארך המועד גדול לאין שיעור מהנזק שייגרם למשיב אם יוארך המועד. זאת, במיוחד שעה שלא ניתן לומר שאין סיכוי לערעור. ראה לעניין זה:
ע"ר 36480-05-10 טמבור בע"מ ואח' נ' משלב ואח'.
זכות עכבון של רו"ח על מסמכים -
בית המשפט יערוך איזון בין האינטרסים המנוגדים - של הלקוח - לקבלת מסמכי הנה"ח וראיית חשבון על מנת שיוכל להגיש דוחו "ת לשלטונות המס במועד הקבוע עפ"י דין, ומנגד זכות רואה החשבון , לעיכבון מכח סעיף 5 לחוק חוזה קבלנות תשל"ד – 1974 , ויורה, במקרה המתאים על העברת המסמכים לידי הלקוח כנגד הפקדת ערבות בנקאית ע"י הלקוח בסכום החוב השנוי במחלוקת. ראה לעניין זה:
ת"א 11156-02-09 (פ"ת) ברלינסקי ואח' נ' פסי גולדנברג (לא פורסם).
חיוב ב"כ חברה בפירוק להשיב כספים לחברה -
על מנת לחייב ב"כ חברה להחזיר כספים לחברה, במסגרת הליך פירוק, בהתאם להוראות סע' 374 לפקודת החברות, יש לערוך אבחנה חד משמעית בין עניינים הכרוכים בייצוג המשפטי לבין עניינים הכרוכים בניהול מסחרי של חברה, כאשר סע' 374 מיועד במובהק לטיפול בסוג המקרים השני. ראה לעניין זה:
פש"ר 525/96 בש"א 21329/04 עו"ד עודד רוט נ' עו"ד דניאל אזוגי (לא פורסם).
הדחיית נשייה של בעל מניות בחברה בפירוק -
הדחיית זכותו של נושה שהוא גם בעל מניות בחברה להיפרע מן החברה חוב שלה כלפיו, היא במהותה פעולה של הרמת מסך חלקית, אשר בית המשפט מוסמך להורות עליה מכח ההלכות שנקבעו על ידי בתי המשפט בעניין הרמת מסך ההתאגדות. ראה לעניין זה:
ע"א 2223/99 ויטלי קריספי נ' ח. אלקטרוניקה (1998) בע"מ פד"י נז (5) 115.
הטלת אחריות אישית על נושא משרה בחברה בפירוק -
מקום שהוכח כי נושא משרה בחברה בפירוק ביצע העדפת נושים על מנת להפטיר את עצמו מערבות אישית, אך הנושה "המועדף" הינו נושה מובטח – לא תוטל אחריות אישית על נושא המשרה. ראה לעניין זה:
רע"א 3479/01 וואפור נ' מישל הניה ואח' (לא פורסם).
הגמשת כללי הפרצדורה לשם שמירה על כללי הצדק -
על מנת להסדיר מערך התדיינויות בין הצדדים וליתן לכל אחד מהם הזדמנות הוגנת להשמיע טענותיו ולקבל יומו בפני הערכאה הדיונית העוסקת בגביית ראיות, ניתן להגמיש כללי הפרוצדורה ואף לשנות החלטות שיפוטיות שניתנו בעבר. ראה לעניין זה:
פש"ר 1265/01 בש"א 11386/03 מרכז הגז מילניום 2001 בע"מ נ' יורם טמיר ואח' (לא פורסם).
בקשה לתיקון כתב הגנה דורשת פירוט -
בית המשפט ידחה בקשה לתיקון כתב הגנה כאשר לא הונחה בפניו התשתית הנדרשת למהות התיקון, פירוטו והנימוקים לצורך בתיקון. ראה לעניין זה:
בש"א (ראשל"צ) 2833/08 בידאני זהירה ואח' נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה חולון (לא פורסם).
ביטול חוזה מכר לאחר שמוכר לא מצליח לתקן ליקויים במוצר -
כאשר חברה שהיא יבואנית הרכב, בעלת המוסכים המורשים המרכזיים לטיפול ברכב, אינה מצליחה לתקן את הליקויים שהתגלו ברכב, היא אינה יכולה לצפות שהעניין ייגמר בכך ששוב תינתן לה הזדמנות לתיקון, שכן במקרה כזה – זכאי הרוכש לביטול המכר. ראה לעניין זה:
ת.א. (חיפה) 10560/05 גלית סקוברוניק נ' צ'מפיון מוטורס (ישראל) בע"מ (לא פורסם).
שמיעת ראיות במסגרת דיון בסע' 373 לפקודת החברות -
במסגרת בירור של בקשות לפי סע' 373 ו – 374 לפקודת החברות, יכול ונוהג בית המשפט של חדלות פירעון להזמין עדים ולשמוע ראיות, באורח החורג באופן ניכר מדרכי הבירור הרגילים הנהוגות בו. ראה לעניין זה:
פש"ר 525/96 בש"א 21329/04 (ת"א) עו"ד עודד רוט נ' עו"ד דניאל אזוגי (לא פורסם).
דחיית נשיה של בעל מניות בחברה בפירוק -
בית המשפט יורה על דחיית נשייתו של בעל מניות כאשר יוכח כי בעל המניות שולט שליטה מלאה בחברה באופן שהוא והחברה פעלו כגוף כלכלי אחד וכאשר החברה מומנה במבנה של "מימון דק". ראה לעניין זה:
ע"א 2223/99 ויטלי קריספי נ' ח. אלקטרוניקה (1998) בע"מ פד"י נז (5) 115.
העלאת טענות של חברה בהסדר נושים כנגד נושה -
מתן אפשרות לחברה, בהסדר נושים, אשר המנכ"ל שלה הגיש תביעת חוב, להעלות טענות ולהביא ראיות בפני הנאמנים הנוגעות לשלילת זכאותו של המנכ"ל לכספים הנתבעים על ידו מהחברה. ראה לעניין זה:
פש"ר 1265/01 בש"א 11386/03 (ת"א) מרכז הגז מילניום 2001 בע"מ נ' יורם טמיר ואח' (לא פורסם).
חובות קבלן בניה שנכנס בנעליה של חברה בפירוק –
כאשר קבלן בניה נכנס בנעליה של חברה (AS IS WHERE IS) לצורך השלמת פרוייקט בניה, הוא נוטל על עצמו את כלל התחייבויות החברה שבפירוק כלפי הרוכשים – הן לעניין תיקון ליקויי בניה והן לעניין מתן ערבויות טיב. אלא אם סייג במפורש התחייבותו. ראה לעניין זה:
פש"ר 02035/03 בשא 19938/04 (ת"א) עו"ד יוסף וקנין נ' אדחן בע"מ ואח' (לא פורסם).
כללי ההשבה כשערך הנכס משתנה -
לאחר ביטולו של הסכם, ההשבה, ככלל, היא ניטראלית. אולם, בנסיבות מסוימות (בין היתר שעה שערך הנכס נשוא ההשבה משתנה), יש מקום לשקול את התנהגות הצדדים על מנת להכריע בשאלה האם הסכום להשבה יקבע נכון למועד הרכישה או למועד ההשבה. ראה לעניין זה:
ת.א. (חיפה) 10560/05 גלית סקוברוניק נ' צ'מפיון מוטורס (ישראל) בע"מ (לא פורסם).
בקשה לביטול פסק דין (עבודה) -
בית הדין לעבודה לא יבטל פסק דין שניתן בהעדר הגנה כאשר נוכח כי בעל הדין התעלם מההליך המשפטי או גילה יחס של זלזול בחובותיו כבעל דין. זאת, גם אם סיכויי הגנתו טובים. ראה לעניין זה:
עב' 4126/03 בש"א 8002/04 (ת"א) גיל בראמי נ' גרנד פיניש בע"מ ואח'.
בית המשפט הורה על צו מניעה ומתן פיצוי כנגד חברה שהפרה סימן מסחרי -
בית המשפט המחוזי קיבל תביעתה של טמבור נגד חברה שהפיצה צבעים מזויפים באריזות עם שמה המסחרי של טמבור, וקבע כי הנתבעת הפרה התחייבותה החוזית האוסרת עליה למכור בתחומי מדינת ישראל מוצרים שרכשה ממחסן ההחזרות של טמבור, וכן הפרה את הסימנים המסחריים של טמבור וגרמה לה נזק. בית המשפט נעתר לבקשה למתן צו מניעה קבוע נגד הנתבעת והורה על פיצוי בסך של 150,000ש"ח.
ת"א (חיפה) 37856-03-14 טמבור בע"מ נ' ברוגיל ואח'.

